När ska man beskära träd och buskar?

JAS beskäring träd och buskar
J
AS-perioden är den tidsperiod som ur biologisk synpunkt lämpar sig bäst för att beskära buskar och träd.  Namnet kommer från att perioden sträcker sig över juli, augusti och september.  Anledningen till att perioden lämpar sig för beskärning är att växterna befinner sig i den senare delen av vegetationsperioden, då de är som mest motståndskraftiga mot yttre påfrestningar.  De hinner då reagera på beskärningen och planera nästa års knoppar. Kärnfrukt så som äpple och päron kan vara svårt att beskära under JAS periden då de bär frukt. Dessa tål tidig vårbeskärning men för en hel del växter är vårbeskärning olämplig på grund av så kallad blödning.

Exempel på träd och buskar som kan beskäras under JAS-perioden

Träd och buskar: Bok, Avenbokbjörk, hästkastanj, körsbär, lönn, magnolia, mullbär, näsduksträd, sibiriskt korkträd, snöflockbuske, tulpanträd och valnöt.

Sex tips när du ska beskära träd.

  • För att få en fin trädkron ska man spara endast ett toppskott
  • Ta bort alla grenar som växer inåt och spar grenar som växer utåt för att få en luftig trädkrona
  • Grenarna ska inte konkurrera med varandra utan ta bort dessa som vill växa i samma riktning som den gren som du vill ha som huvudgren. Spara de grenar du vill ha kvar och ta bort de som sitter för nöra varandra så att de inte skaver mot varandra
  • De grenar som växer rakt ut från stammen är oftast starkast och försök ta bort grenar som har en vinkel mot stammen som är mindre än 45 grader. Då kan man undvika att grenarna skadas vid stora skärdar eller om det är stort snötryck
  • Se till att ta bort alla torra och döda grenar dirket men även de som är skadade eller sjuka
  • Se till att du beskär en torr och solig dag, regn och fukt ökar risken för svampangrepp.

Skicka en förfrågan under maj och juni när ni vill boka in JAS beskäring träd och buskar i er trädgård Gör det genom att maila oss info@egeryds.se ringa 019-18 18 18 eller så fyller du i kontakformuläret här på sidan.


Boka en tid med en av våra trädgårdsmästare.

Vi kommer gärna ut till er och tittar på vad just er BRF har för behov av trädgårdstjänster eller trädgårdsplanering.

Våra övriga tjänster som vi erbjuder är:

Vi har kontor i Örebro, LindesbergEskilstuna och Karlstad.

 

 


Lokaler

Är du på jakt efter bostad, lokal till ditt företag eller förening?
Läs mer på Egeryds fastigheter