Lysrör med kvicksilver fasas ut under 2023

EU har beslutat att fasa ut belysning med kvicksilver. Användningen av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning ska ersättas och begränsas. Utfasningen startar 2023 och beräknas pågå i cirka fem år.

Första steget till att fasa ut lysrör och vad förbjuds?

Kompaktlysrör och lysrör (T8 och T5) fasas ut under året. Förbud innebär att de inte längre kan importeras eller produceras inom EU, dvs. marknadsförs. På grund av lysrörets långa livslängd förväntas avvecklingen ta fem år. Detta beräknas baserat på en tublivslängd på cirka 20 000 timmar och att tuben brinner cirka 10 timmar per dag. Det uppskattas att det finns cirka 34 miljoner lysrör bara i Sverige.

Anledningen till utfasningen

Berörda ljuskällor innehåller kvicksilver. Kvicksilver klassas som ett farligt ämne och skadar människor och natur. EU har därför beslutat att ljuskällor som innehåller kvicksilver ska fasas ut. En annan anledning är att ny teknik som LED är mer energieffektiv.

Egeryds erbjuder

Vi på Egeryds Fastighetsförvaltning kan hjälpa er bostadsrättsförening med bytet. Vi erbjuder er en inventering av ljuskällor samt status kontroll på er anläggning. Därefter kan kan vi ge ett förslag på en lösning med en offert samt en utbytesplan samt när vi kan genomföra bytet av ljuskällor. Vi kan även ge er en beräkning på hur mycket ni gör i besparing med att byta ut till LED- belysning. I de allra flesta fall blir detta en lönsam affär över tid genom:

  • längre livslängd
  • mindre energianvändning
  • minskat underhåll
  • dessutom bidrar det till en bättre miljö

 

Andra alternativ:

Ersätt ljuskällan med ett motsvarande LED ljuskälla
Tänk då på: För äldre lysrör finns det ett antal LED-alternativ, men innan du köper dessa måste du först kontrollera armaturens skick för att se om den är värd att byta ut. Tänk också på att det kan påverka känslan av belysningen och ljuskvaliteten i rummet att byta utlysrör mot LED. Du bör alltid testabelysningen på plats för att få en uppfattning. Den största skillnaden är ljusfördelningen: lysrör är icke-riktade, medan LED-rör alltid är riktade.

Ändringar av armaturer måste utföras av auktoriserade personer och kräver ytterligare dokumentation. Ändringar av armaturer kan vara förknippade med flera säkerhetsrisker. Av denna anledning har Elsäkerhetsverket fastställt föreskrifter och marknadskontroller.

När en armatur är gammal (ofta på grund av försämrade material, t.ex. lamphållare, terminaler och kablar)
Då rekommenderas det alltid att den byts ut mot en ny, energieffektiv armatur.

Tänk på:

Vid installation av LED-lysrör måste man se till att vid byte från konventionella lysrör till LED-lysrör (och vice versa) inte påverkar säkerheten eller EMC-prestandan. EMC (elektromagnetisk kompatibilitet) innebär att elektriska produkter måste kunna fungera tillsammans utan att störa varandra. Installerade LED-lysrör måste vara säkra och eventuella installations- och ombyggnadsarbeten måste utföras enligt instruktionerna.

Byte av lysrör